Az ösztönös út a boroshordóig




A bor szeretete, a borkészítés iránt való érdeklődésem messzire nyúlik. Az ország számos borászatában megfordultam évek alatt. Lehetőségem volt megismerkedni a borászokkal, szakemberekkel, részt vettem tanfolyamokon, kóstolókon, gasztro rendezvényeken. Sokszor a család vagy a barátok örömére otthon készítettem ételeket a megvásárolt borokhoz.
Régóta volt már nyaralónk Szárszón, de szerettem volna egy kis borospincét. 2016-ban találtam rá erre a bájos présházra pincével, ami egy gyönyörű birtok közepén állt. Ösztönösen vezetett ide az utam, nem sokat gondolkodtam mikor megláttam. Akkor még hobbiként és magam szórakozására kezdtem bort készíteni. Közben annyiszor mondogattam magamnak, hogy borászkodni szeretnék, amíg nem maradt más út. 2019-ben elindultam.
Saját termő területem egyelőre kevés van, így részben helyből vásárolt szőlőből is készítem boraimat. Idén telepítettem 850 tőke Chardonnay-t és 850 tőke Cabernet franc-t. Minden egyes új tőkét személyesen ismerek, kézzel telepítettem őket.
Boraimat a legnagyobb gondossággal, odafigyeléssel, szeretettel készítem. Bár igyekszem minden technikai eszközt felhasználni, így is elmondható, hogy az összes művelet mögött rengeteg kézi munka áll. Kreatív megoldásokkal próbálom helyettesíteni a nagyüzemi szőlő feldolgozást, borkészítést kisüzemben.
Szeretettel várok minden kedves borkedvelőt.
Zoltán
Balatonszárszó, 2020